Zo'n 100 mensen protesteerden

Bij een demonstratie tegen de komst van asielzoekers in Ede is Pegida-voorman Edwin Wagensveld gearresteerd. Volgens de politie is hij aangehouden vanwege provocerend gedrag. 

Hij droeg een kindermuts in de vorm van een varkenskop. Wagensveld zette die muts op nadat een andere betoger die muts op last van de politie had afgezet.   

Wagensveld werd na een uur weer vrijgelaten omdat hij volgens de officier van justitie geen strafbaar feit had gepleegd. Hij zelf wees erop dat het "gewoon een kinderding" was. "Er staat geen tekst op, het is niet beledigend". 

Aanhouding Edwin Wagensveld in Ede ANP

Het protest was georganiseerd door DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten) en Pegida. Er waren een kleine honderd mensen aanwezig. De demonstratie is verder rustig verlopen. Behalve Wagensveld werd er nog een man aangehouden. Hij negeerde een politiebevel.  

Er was ook een tegendemonstratie aangekondigd. De burgemeester gaf geen toestemming om dit tegelijk en op dezelfde plek als Pegida en DTG te doen, dus werd een locatie op enkele kilometers afstand aangewezen. Uiteindelijk was daar niemand aanwezig.

Komst asielzoekers

Pegida en DTG demonstreerden tegen plannen van de gemeente Ede voor de komst van asielzoekers. Ede wil op verschillende locaties 600 tot 1400 asielzoekers opvangen. 

STER reclame