Kenneth Vermeer, slachtoffer van supportersacties
NOS Voetbal

Eredivisieclubs: sneller actie bij 'scheldkoren'

De eredivisieclubs zijn het zat. Ze willen de komende jaren alle racistische en kwetsende spreekkoren uit de stadions bannen. De oerwoudgeluiden bij ADO Den Haag en de Kenneth Vermeer-pop bij Ajax zijn de spreekwoordelijke druppel. De clubs slaan de handen ineen en kwamen met de KNVB en Eredivisie NV donderdagavond samen in Zeist.

Er bestaat al een protocol voor racistische en kwetsende spreekkoren. Maar de clubs willen nóg sneller ingrijpen. De clubs zijn niet tegen (ludieke) spreekkoren, maar willen korte metten maken met scheldkoren.

Met ingang van dit weekeinde vragen clubs bij kwetsende en discriminerende scheldkoren de supporters direct om daarmee te stoppen. Als de spreekkoren dan alsnog doorgaan, wordt de wedstrijd stilgelegd. En daarna mogelijk gestaakt.

Oerwoudgeluiden klinken vanaf tribune bij ADO

Alle partijen roepen ook op tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid om scheldkoren aan te pakken, samen met alle supporters. Clubs gaan hierover verder in gesprek met de supportersverenigingen om normen en waarden in het stadion gezamenlijk vast te leggen en uit te spreken.

Verantwoordelijkheid bij thuisspelende club

Er is donderdagavond opnieuw vastgesteld dat de verantwoordelijkheid om een wedstrijd tijdelijk of definitief stil te leggen bij de thuisspelende club ligt. Als de wedstrijd wordt stilgelegd, spreken de club, lokale autoriteiten en de arbitrage over de maatregelen die genomen moeten worden en wat er moet gebeuren bij herhaling van de spreekkoren.

De scheidsrechter kan een wedstrijd alleen stilleggen als spelers niet meer verder willen. Mocht er na een hervatting van de wedstrijd wederom sprake zijn van het scanderen van scheldkoren, dan kan de wedstrijd definitief worden gestaakt.

Vermeer liet zich niet afleiden door "randzaken"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl