Onder de teruggeroepen producten zijn onder meer zalmsnippers
NOS Nieuws

Jumbo roept alle gerookte zalm terug

Supermarktketen Jumbo roept klanten op om alle gerookte zalmproducten terug te brengen. Bij een uitgebreide steekproef bij de leverancier is de darmbacterie listeria aangetroffen.

Vorige week werd al bekend dat de listeriabacterie bij twee zalmproducten van Jumbo was gevonden. Vervolgens besloot de supermarktketen de leverancier, H. van Wijnen in Krimpen aan de IJssel, aan een uitgebreidere test te onderwerpen. Die bracht aan het licht dat de bacterie in meer producten zat.

Jumbo haalt nu alle tien de gerookte zalmproducten in zijn assortiment terug, waaronder Noorse en Schotse zalm. Klanten krijgen hun geld terug.

Voedselinfectie

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Besmette producten kunnen gevaarlijk zijn voor vooral zwangere vrouwen, ouderen en verzwakte mensen.

Jumbo heeft leverancier Van Wijnen om opheldering gevraagd. Voorlopig neemt Jumbo geen producten meer van hem af, schrijft de supermarktketen in een persbericht (.pdf).

Forel

Bij Van Wijnen is niet alleen listeria aangetroffen op zalm, maar ook op forel. Deze week riep Aldi zijn gerookte regenboogforel van Van Wijnen terug vanwege de vondst van de darmbacterie.

Verder heeft Van Wijnen bekendgemaakt (.pdf) dat er ook listeria is gevonden in gerookte toastzalm van het eigen merk, die op verschillende plekken wordt verkocht. Het bedrijf, dat onder toezicht staat van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, "betreurt het incident ten zeerste en biedt excuses aan voor het ongemak".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl