Veel grote panden staan leeg nu V&D is gesloten.
NOS NieuwsAangepast

Hoe zit het met de leegstand in mijn gemeente?

"Misschien wordt het een bibliotheek of een versmarkt", zegt centrummanager Jack van Lieshout, terwijl hij kijkt naar de lege V&D in het centrum van Oss. Het is een beeld dat in veel steden te zien is: gesloten V&D-panden. Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat een doorstart van het failliete warenhuis van de baan was; een dag eerder gingen de winkels dicht.

Hoewel pandeigenaren en soms ook geïnteresseerde huurders achter de schermen alweer druk in overleg zijn over opvulling van de lege winkelruimtes, is het duidelijk dat veel gemeenten de komende maanden en misschien wel jaren met die leegstand te maken krijgen.

"Leegstand trekt leegstand aan", zegt van Lieshout. Daarom zijn ze in Oss met de gemeente aan het nadenken over een oplossing, zoals het plaatsen van een bibliotheek in lege winkelpanden.

62 panden

In totaal gaat het om 62 V&D-panden in 59 gemeenten; in veel gevallen zijn het grote winkels. En de V&D's zijn niet de enige die de afgelopen tijd leeg zijn komen te staan. "De leegstand in Nederland is flink toegenomen", zegt Gerjan Slob van onderzoeksbureau Locatus, dat onder meer onderzoek doet naar het winkellandschap.

Zo nam de leegstand in Amstelveen in een klap toe van 1,3 procent naar 16 procent van het winkeloppervlak. In Heerlen gaat die van 20 procent naar 24,2 procent.

Hoe zit het met de leegstand in mijn gemeente?

Op onderstaand kaartje is voor iedere gemeente met een V&D te zien hoe groot de leegstand is. Aan de grootte van de stippen is te zien waar de leegstand het meeste toenam.

Het Canadese Hudson's Bay is ook met vastgoedeigenaren in gesprek over de mogelijkheid om zijn formules Inno, uit België, en Saks, uit de Verenigde Staten, naar Nederland te brengen. Maar snel gaan die onderhandelingen niet, zegt Jos van de Mortel. Hij heeft panden in Den Bosch, Sittard en Heerlen.

Voor nog eens een derde van de panden schat onderzoeker Slob de toekomst onzeker in, zoals bijvoorbeeld in Oss. Over de overige panden, een stuk of twintig, is hij ronduit somber. Hij denkt dat daar een andere bestemming voor moet komen, of dat zelfs sloop nodig zal zijn.

Slob schat in dat voor een derde van de panden snel een nieuwe eigenaar gevonden wordt, vooral in de grote steden. Namen die genoemd worden, zijn H&M, Zara en Primark.

In de steden waar Slob verwacht dat de V&D-panden leeg zullen blijven, wordt het er niet gezelliger op, denkt hij. "Dat zal er onder meer voor zorgen dat er minder mensen het centrum bezoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl