NOS NieuwsAangepast

Geen gratie voor Billy the Kid

Wild West-legende Billy the Kid krijgt geen gratie. Op de laatste dag van het jaar en zijn laatste dag als gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico zag Bill Richardson af van zijn plan om dat te doen.

"Ik wilde de geschiedenis niet herschrijven", legde Richardson zijn keuze uit.

Richardson zegt dat hij niet tekende, omdat hij niet kon achterhalen waarom een voorganger afzag van de gratie. "We weten niet waarom hij zijn belofte niet nakwam", stelt hij. "Ik had al een tekst klaarliggen, maar heb het daarom uiteindelijk niet getekend."

Verzaakt

De afgelopen weken had Richardson mensen gevraagd mee te denken over gratie voor de beroemde bandiet. Billy the Kid, wiens echte naam Henry McCarty was, was in 1881 gratie beloofd door een voorganger van Richardson als hij zou getuigen in een moordproces.

Hoewel Billy the Kid inderdaad getuigde, verzaakte de gouverneur. McCarty werd vastgezet in afwachting van zijn executie voor de moord op een sheriff. Hij wist echter te ontsnappen door twee bewakers te doden. Enkele maanden later werd hij op de vlucht doodgeschoten.

Volgens de legende vermoordde Billy the Kid 21 mensen, al ligt dat aantal volgens experts waarschijnlijk eerder rond de negen. De gratie zou alleen de moorden betreffen die plaatsvonden vóór zijn ontsnapping.

Goed jaar

Op een website die Richardson opzette om feedback te krijgen, kwamen 809 reacties op zijn plan, 430 voor en 379 tegen. Onder meer de familie van sheriff Pat Garrett, die Billy doodschoot, was fel tegen het idee.

De kleinzoon van Garrett reageerde dan ook verheugd op het nieuws. "Hoera, geen gratie. Het gaat toch een goed nieuw jaar worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl