Tashfeen Malik en Syed Rizwan Farook EPA

De telefoondata van een van de daders van de aanslag in het Amerikaanse San Bernardino zijn niet meer traceerbaar omdat de autoriteiten een wachtwoord hebben veranderd. Dat zegt Apple, dat met de Amerikaanse overheid overhoop ligt over het ontgrendelen van de iPhone. 

Apple zegt dat het wachtwoord voor de Apple ID is gewijzigd nadat de FBI het toestel had gekregen, schrijft de Amerikaanse website Buzzfeed. Als dat niet was gebeurd, zou toegang tot een backup nog mogelijk zijn, aldus Apple. 

Het gaat om de iPhone 5c van Syed Farook, die op 2 december met zijn vrouw een aanslag pleegde in San Bernardino, in Californië. Ze schoten veertien mensen dood. Op hun vlucht werden de twee door de politie doodgeschoten. 

Wisfunctie uit

De Amerikaanse overheid is naar de rechter gestapt om Apple te dwingen mee te werken om de gegevens op de iPhone te openen. Apple zou de wisfunctie die automatisch in werking treedt als er tien keer een verkeerd wachtwoord wordt gegeven op een of andere manier moeten deactiveren. 

De rechter oordeelde deze week in het voordeel van de overheid, maar Apple gaat in beroep. Het bedrijf zegt dat het nu gedwongen wordt om een 'achterdeurtje' in te bouwen in de iPhone zodat de overheid alsnog bij de gegevens kan. Volgens Apple komt dat neer op het bouwen van een nieuwe versie van zijn besturingssysteem. Als dat systeem in verkeerde handen valt, kunnen kwaadwillenden zich toegang verschaffen tot elke iPhone, waarschuwt Apple.

Dit alles was volgens Apple niet nodig geweest als het wachtwoord van de Apple ID niet was veranderd. De FBI zegt overigens dat de lokale autoriteiten in San Bernardino verantwoordelijk zijn voor het veranderen van het Apple ID-wachtwoord.  

De kwestie heeft in de VS geleid tot veel discussie. Concurrenten Google en Microsoft hebben zich achter Apple geschaard. Ze zeggen dat de privacy van gebruikers in het geding is.

STER reclame