'We worden geen onderdeel van een Europese superstaat'

De Britse premier Cameron zal het akkoord met EU-leiders morgen met een positief advies voorleggen aan zijn kabinet. Hij kondigde aan met hart en ziel campagne te zullen gaan voeren om ervoor te zorgen dat de Britten bij het referendum vóór het EU-lidmaatschap stemmen. 

Er is nog geen datum voor het Britse referendum. Cameron zei dat hij die snel bekend zal maken. 

Cameron waarschuwde verder voor de tegenstanders van het Britse EU-lidmaatschap. Zij moeten met wantrouwen worden bejegend als ze beloven dat een 'Brexit' leidt naar een land van melk en honing, aldus de premier. 

De deal met EU-leiders geeft zijn land volgens Cameron "een speciale status", die hij beoogde toen hij de onderhandelingen inging. 

'Cameron kan nu vol campagne voeren voor het EU-lidmaatschap'

Correspondent Tim de Wit in Londen zegt dat Cameron nog niet zo zeker kan zijn dat de Britten bij het referendum voor het EU-lidmaatschap zullen stemmen. "In de peilingen gaat het nek-aan-nek, het is nog geen uitgemaakte zaak. Maar Cameron heeft wel een deal waarmee hij de buhne op kan."

Volgens De Wit zal veel afhangen van de zwevende kiezers: "Dat gaat om zo'n 25 procent van de kiezers. De vraag is of Cameron hen kan overtuigen, want die gaan het verschil maken."

STER reclame