NOS Nieuws

Topman VimpelCom: snelle groei oorzaak van de overtredingen

De topman van telecomgigant VimpelCom, Jean-Yves Charlier, verontschuldigt zich in een interview met de NOS voor de overtredingen van zijn bedrijf. Gisterenavond werd bekend dat de provider een schikking trof van 358 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Dat is de grootste schikking ooit in Nederland. In de VS heeft Vimpelcom een ongeveer even grote schikking getroffen.

"We nemen de verantwoordelijkheid voor de overtredingen uit het verleden. Daarvoor willen wij ons verontschuldigen. Natuurlijk waren deze overtredingen niet acceptabel".

"Natuurlijk waren deze overtredingen niet acceptabel"

Het van oorsprong Russische bedrijf vestigde zich in 2010 in Amsterdam. Het groeide uit tot een van de zes grootste telecomproviders ter wereld en is vooral actief in Rusland, Italië, Azië, Afrika, Oekraïne, Kazachstan en Oezbekistan. In 2014 bedroeg de omzet 17,12 miljard euro. Het OM verwijt het bedrijf dat het zich bij het verkrijgen van toegang tot de Oezbeekse markt schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Het bedrijf voorkomt met de schikking dat het wordt vervolgd voor omkoping en valsheid in geschrifte. Volgens Charlier is de snelle groei van het bedrijf de oorzaak van de misdragingen. Daardoor werkten niet alle controles om dat te voorkomen, zegt hij.

Volgens hem is alles in het werk gesteld om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, 35.000 mensen zijn al getraind en aan het einde van het jaar moeten alle werknemers een interne training hebben gekregen.

De top die er zat toen de omkopingen plaatsvonden, is inmiddels vertrokken. Ook Jean-Yves Charlier zelf is nieuw. "Mijn taak als de nieuwe topman van VimpelCom is om ervoor te zorgen dat dit soort overtredingen nooit meer gebeurt", zegt hij.

Oezbekistan

Het is volgens hem moeilijk de vraag te beantwoorden of VimpelCom ook voet aan de grond had gekregen in Oezbekistan als het zich wel aan alle regels had gehouden. Het is te lang geleden en daarbij was hij nog geen topman.

Het bedrijf komt niet in de problemen door de schikking. Het is volgens hem wel veel geld, maar het bedrijf heeft daarvoor eerder al geld opzij gezet.

VimpelCom-schikking is grootste ooit in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl