EPA
NOS Nieuws

Militante Koerdische beweging TAK eist aanslag Ankara op

De militante Koerdische beweging TAK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag waarbij woensdag in Ankara 28 dode vielen. De TAK splitste zich in 2004 af van de PKK, die strijdt voor meer autonomie voor de Koerden in Turkije. De afkorting staat voor Koerdische Vrijheidsvalken.

"Wij hebben toegeslagen in het hart van de fascistische Turkse staat", schrijft de TAK op zijn website. Volgens de groepering is de aanslag gepleegd door een 26-jarige man uit het oosten van Turkije.

De bom ontplofte woensdag in het centrum van hoofdstad Ankara. Zeker 28 mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond.

Meer aanslagen

De aanslag is volgens TAK een vergeldingsactie voor de politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De groep kondigt meer aanslagen aan. "Wij waarschuwen alle toeristen die van plan zijn naar Turkije te komen." Volgens TAK is de toeristenindustrie van levensbelang voor "de vuile oorlog" die de Turkse regering voert tegen de Koerden. "Daarom is die industrie een belangrijk doelwit voor ons."

De Turkse premier Davutoglu zei gisteren dat de aanslag was gepleegd door een Koerd die lid was van de Syrische YPG-militie. De TAK is een Turks-Koerdische beweging.

Ook na de verklaring van de TAK blijft Turkije van mening dat de zelfmoordaanslag is gepleegd door een strijder van de YPG, die in Syrië voor Koerdische autonomie vecht. De YPG ontkent elke betrokkenheid. Volgens de militie zoekt Turkije naar een voorwendsel om hen aan te vallen.

Eind vorig jaar eiste TAK ook al de verantwoordelijkheid op voor een explosie op het vliegveld Sabiha Gökcen in Istanbul. Daarbij viel één dode en raakten vijf vliegtuigen beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl