Vluchtelingen deinzen terug voor harde wind

AFP

Na zeven dagen relatieve rust op de Griekse eilanden komen er weer dagelijks bootjes met vluchtelingen aan. Gisteren arriveerden ruim 4800 asielzoekers in Griekenland, de dag daarvoor 4600.

Vooral het weer lijkt van invloed of mensen de oversteek wagen, blijkt uit een analyse van de weergegevens en de asielinstroom. Tussen 10 en 16 februari waaide en regende het behoorlijk boven de Egeïsche zee tussen Turkije en de Griekse eilanden. Veel vluchtelingen stelden de oversteek daarom uit, maar nu de wind weer is gaan liggen, waagt een groot aantal mensen de overtocht alsnog.

NOS / Lars Boogaard

De afgelopen dagen kwam de grootste groep aan op het eiland Lesbos. Maar ook Chios, Kos, Samos en Leros krijgen veel vluchtelingen te verwerken. Op deze vijf eilanden komen 'hotspots', waar vluchtelingen worden geregistreerd en over Europa worden verdeeld. De hotspots hadden op 1 december al in gebruik moeten zijn, maar vooralsnog zijn alleen de hotspots op Samos en Chios klaar. 

Premier Rutte zei eerder deze maand nog dat de Turkse maatregelen om de doorstroom te beperken effect lijken te hebben. Uit de instroom van de laatste dagen valt die conclusie echter niet te trekken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boten

STER Reclame