NOS Nieuws

Rijbewijzen van drankrijders ten onrechte niet afgepakt

Honderden mensen van wie eigenlijk het rijbewijs had moeten worden afgenomen omdat ze waren betrapt op rijden onder invloed, konden toch gewoon blijven rijden. Het gaat om zo'n 200 tot 350 gevallen. Minister Van der Steur wijt dat aan fouten bij de registratie en communicatie en heeft de procedures nu aangescherpt. Hij wil de "handhaving versterken".

Het Openbaar Ministerie coördineert de verbeteringen samen met onder meer de politie en het CBR. Sinds begin deze maand worden weer waarschuwingsbrieven gestuurd aan bestuurders die onherroepelijk zijn veroordeeld voor rijden onder invloed.

Gisteren bleek dat het kabinet definitief afziet van alcoholsloten. Maar bestuurders die voor najaar 2014 een 'alcoholslotprogramma' opgelegd kregen van het CBR verandert er niets. Zij moeten het programma volgen om hun rijbewijs te houden. Doen zij dit niet, dan blijft hun rijbewijs ongeldig en kunnen zij vijf jaar na het besluit pas weer een nieuw rijbewijs krijgen.

Naast technische waren er ook grote juridische bezwaren. "Maar ook zonder alcoholslot treden we keihard op tegen mensen die met alcohol op achter het stuur gaan zitten", zei Van der Steur.

Er wordt nagedacht over langere rijontzeggingen. Minister Schultz noemt mensen die onder invloed van drank achter het stuur zitten "een rijdend moordwapen".

Van der Steur over rijden onder invloed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl