Volkert van der G.
NOS Nieuws

Volkert van der Graaf hoeft niet naar de psycholoog

Volkert van der Graaf hoeft niet meer verplicht begeleid te worden door een psycholoog. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat door Van der Graaf was aangespannen. Daarin vocht hij de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating aan. Hij vindt het niet nodig om verplicht gedragskundige begeleiding te ondergaan.

Eerder maakte Van der Graaf met succes bezwaar tegen de verplichting om een enkelband te dragen. Hij vond ook dat andere voorwaarden niet op hem van toepassing waren.

Volkert van der Graaf werd in 2003 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. In mei 2014 kwam hij op vrije voeten, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten.

Reïntegratie

Een van de voorwaarden van de vrijlating was dat Van der Graaf zich liet begeleiden door een psycholoog of een psychiater. Dat gebeurde ook, maar na een klein jaar zette de betreffende psychiater de begeleiding stop. Hij vond het niet meer nodig.

Eind vorig jaar kreeg Van der Graaf van het Openbaar Ministerie te horen dat hij zich in het kader van zijn reïntegratie nu moest melden bij een psycholoog. Daarmee was hij het niet eens.

De rechter wijst erop dat in de voorwaarden staat dat de begeleiding door slechts één gedragsdeskundige hoeft plaats te vinden. "Een en ander betekent dat Van der Graaf niet kan worden verplicht zich ook nog te laten begeleiden door een psycholoog", zegt de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl