NOS Nieuws

Tienduizenden reacties op NOS-vragenlijst asielzoekers

Zo'n 50.000 mensen hebben de afgelopen 36 uur een vragenlijst van de NOS ingevuld over de opvang van asielzoekers. De NOS stelde de vragenlijst op om een nog beter beeld te krijgen van wat er in de maatschappij leeft over het vluchtelingenvraagstuk.

Doel is om op basis van de binnenkomende informatie meer en betere journalistieke verhalen te maken dan de afgelopen maanden al vrijwel dagelijks is gebeurd. De resultaten kunnen niet worden gezien als representatief voor heel Nederland. Alleen al de gebruikte methode - een voor iedereen toegankelijke online vragenlijst - maakt dat onmogelijk.

'Het leeft enorm'

"Het is geen enquête of een representatief onderzoek, maar louter een vragenlijst op zoek naar meer informatie", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "De tienduizenden reacties geven een dieper inzicht in de motieven van voor- en tegenstanders van de opvang van asielzoekers. We zijn overweldigd door het aantal reacties. Het laat zien dat dit onderwerp enorm leeft en hoe verdeeld Nederland erover is."

Uit de vragenlijst blijkt dat voorstanders vooral een morele verplichting voelen voor Nederland om asielzoekers op te vangen. Verder wordt vaak gezegd dat ook "ons dorp" of "onze stad" zijn steentje moet bijdragen.

Uitkering en huurwoning

Mensen die tegen de komst van asielzoekers zijn, geven verschillende redenen. De meest genoemde is dat veel asielzoekers geen echte vluchtelingen zouden zijn. Maar ook het gevoel dat asielzoekers snel een uitkering krijgen terwijl Nederlanders gekort worden, leeft sterk onder de respondenten. Daarnaast wordt gezegd dat Nederlanders langer op een huurwoning moeten wachten, omdat asielzoekers voorrang krijgen.

De NOS is blij met de enorme respons, maar het vraagt wel enige tijd om de tienduizenden reacties goed te verwerken. "Het is zeer waardevol materiaal waarmee we nu aan de slag gaan", zegt Gelauff.

De vragenlijst kan vanaf nu niet meer worden ingevuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl