Chinezen in een internetcafé

Chinese censuur op websites buitenlandse bedrijven

China wil meer greep krijgen op wat buitenlandse bedrijven publiceren op het Chinese internet. Voortaan moeten ze eerst goedkeuring krijgen van de overheid.

Het gaat daarbij niet alleen om tekst, maar ook om foto's, filmpjes, kaarten, spellen en geluid "die informatief zijn of waar een diepere gedachte achter zit." De maatregel wordt van kracht op 10 maart en wordt volgens de regering genomen in het belang van de nationale veiligheid. Peking vindt dat het buitenland te veel invloed heeft gekregen op het Chinese internet.

Waarschuwing

Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, krijgen een schriftelijke waarschuwing en de opdracht om inhoud van het internet te verwijderen. De nieuwe maatregelen gelden ook voor buitenlandse bedrijven die nauw samenwerken met een Chinese partner.

Lokale autoriteiten krijgen van de centrale regering in Peking de opdracht om internet goed in de gaten te houden om overtreders op te sporen.

Censuur verscherpt

Er is al jaren censuur op het Chinese internet. Maar die gaat de huidige regering niet ver genoeg.

In 2014 blokkeerde de Chinese regering onder meer Instagram en Facebook tijdens grote protesten in Hongkong voor meer democratie.

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie Freedom House dat internetcensuur in China het scherpst is, gevolgd door Syrië en Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl