Besloten bijeenkomst gemeenteraad Geldermalsen Omroep Gelderland

De fracties van de VVD, Leefbaar Geldermalsen en Lijst Van Vrouwerff zijn donderdag weggelopen bij een besloten bijeenkomst van de gemeenteraad in Geldermalsen. 

Het ging om een besloten informele bijeenkomst, waar de raad wilde praten over hoe de gemeentelijke politiek weer dichter bij de burger kan komen na de azc-rellen van 16 december. De drie fracties konden niet verkroppen dat de bijeenkomst besloten was en stapten op, valt te lezen bij Omroep Gelderland.

Niet zuiver

Eerder is een motie aangenomen dat alleen in openbare raadsvergaderingen over het vluchtelingenvraagstuk wordt gesproken. Desalniettemin was het donderdag een besloten bijeenkomst. Fractievoorzitter Frank Broedelet van de VVD noemt de gang van zaken "niet zuiver".

Buiten de raadszaal verzamelden zich dertig jongeren. Een van de tegenstanders van een azc in de gemeente zei: "Is dit nu in alle openheid de dialoog aangaan? Wij staan buiten en zij zitten binnen. Zij moeten naar ons toekomen om het gesprek aan te gaan, maar wij mogen er niet in".

De raadsvergadering in Geldermalsen ging in december over de komst van een azc voor 1500 vluchtelingen. Relschoppers waren het daar niet mee eens en bestormden het gemeentehuis. Twee- tot driehonderd man keerden zich tegen de politie. De Mobiele Eenheid voerde enkele charges uit. Later debatteerde de Tweede Kamer over de azc-rellen in de gemeente. De politie heeft meerdere mensen aangehouden voor hun aandeel in de rellen.

Publiek mag niet naar binnen bij besloten bijeenkomst Geldermalsen Omroep Gelderland

STER reclame