Lech Walesa bij zijn aankomst gisteren in Venezuela waar hij op het moment verblijft.
NOS Nieuws

'Walesa werkte voor communistische geheime dienst'

In Polen zijn documenten gevonden waaruit mogelijk blijkt dat Nobelprijswinnaar Lech Walesa in de jaren zeventig voor het communistische regime heeft gespioneerd. Walesa wijst de beschuldiging van de hand.

De documenten komen uit het privéarchief van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken (1981-1990), Czeslaw Kiszczak. Die overleed in november. Zijn weduwe gaf de stukken deze week aan het nationale instituut dat met de verwerking van het communistische verleden is belast. Volgens de voorzitter van dat instituut maken de documenten een authentieke indruk, maar ze moeten nog nader worden geanalyseerd.

Tussen de papieren zit een verklaring waarin de ondertekenaar belooft dat hij voor de geheime dienst zal werken. De verklaring is ondertekend met: 'Lech Walesa - Bolek'. 'Bolek zou de schuilnaam van Walesa zijn geweest. Ook zijn er rapporten die door deze Bolek zijn opgesteld en verklaringen dat hij geld heeft gekregen.

Vervalst

Walesa wijst de beschuldiging van de hand. "Er kan geen materiaal van mij bij zijn. Als dat wel zo is, is het vervalst." Zijn zoon, Europarlementariër Jaroslaw Walesa, beaamt dat: "We weten allemaal dat er documenten vervalst werden, vooral als het om mijn vader ging."

Ook de president van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk, moet het nog zien: "Ik denk dat deze al 25 jaar lang steeds weer opgewarmde zaak slecht is voor imago van Polen."

Vakbond

Lech Walesa was een van de oprichters van de onafhankelijke vakbond Solidariteit die in 1980 de strijd durfde aan te gaan met het toenmalige communistische regime. Dat leidde in 1989 tot min of meer vrije verkiezingen en deelname van de vakbond aan de regering.

In 1983 kreeg hij voor zijn werk de Nobelprijs voor de Vrede. Van 1990 tot 1995 was Walesa president van Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl