EPA
NOS Nieuws

EU wijst Oostenrijks plafond op aantal asielzoekers af

De Europese Commissie waarschuwt Oostenrijk dat het geen grens mag stellen aan het aantal asielzoekers dat dagelijks het land binnenkomt. "De Oostenrijkers zijn verplicht asielverzoeken in behandeling te nemen zonder daar een maximum aan te stellen", zegt EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos. "Ik stuur ze een brief. Daarin staat dat wat zij besloten hebben niet aansluit bij de Europese regelgeving"

Oostenrijk ligt op de vluchtelingenroute die van Turkije via Griekenland en de Balkan naar Duitsland loopt. Gisteren maakte de regering bekend dat vanaf morgen niet meer dan tachtig asielaanvragen per dag in behandeling worden genomen. Zo hoopt het land het aantal asielzoekers dit jaar te beperken tot 37.500. Daarnaast mogen per dag maximaal 3200 vluchtelingen de grens over om naar Duitsland door te reizen.

Oostenrijk is niet van plan zich iets van Brussel aan te trekken. "Duitsland mocht maandenlang dagquota hanteren, dan mogen wij het natuurlijk ook", zei minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leitner. Ook bondskanselier Faymann wijst de kritiek af: "Met de 90.000 vluchtelingen die Oostenrijk vorig jaar heeft opgenomen, kan men Oostenrijk niet verwijten dat wij niet solidair zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl