AFP

Internetbedrijf Google heeft in 2014 ruim 2,5 miljard euro verdiend aan de Nederlandse belastingroute. Dankzij een brievenbus in Amsterdam, nul man personeel op dat 'kantoor', en twee directeuren die niks krijgen voor hun handtekening. 

Google had 10,7 miljard euro aan inkomsten, blijkt uit het jaarverslag 2014 dat bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. Daarover betaalde de internetgigant slechts 2,7 miljoen euro belasting: duizend keer minder dan de 2,67 miljard die het bedrijf zonder de belastingconstructie had moeten betalen.

De bijna 11 miljard euro inkomsten zijn royalty's, vergoedingen voor gebruikte rechten, uit het hele internationale Google-bedrijf. Via de Nederlandse belastingroute zijn de royalty's neergezet bij Google Netherlands Holding, een brievenbusfirma gevestigd op de 15e verdieping van een kantoorpand aan de Claude Debussylaan 34 op de Zuidas in Amsterdam.

Jaarverslag van Google Netherlands Holding NOS

Via deze Google-dochter zijn de royalty's, na aftrek van kosten en interesten, weer overgemaakt naar het Ierse moederbedrijf, Google Ireland Limited, dat officieel weer gevestigd is in een ander belastingparadijs, Bermuda. Over de achtergebleven ruim 11 miljoen euro is Nederlandse vennootschapsbelasting betaald, 2.756.375 euro om precies te zijn.

Google maakt al een paar jaar gebruik van deze fiscale omweg. Op de gunstige fiscale regelingen voor bedrijven is veel kritiek. De Europese Commissie wil de belastingontwijking hard aanpakken.

STER reclame