NOS NieuwsAangepast

Aanslag bij kerk Egypte: 21 doden

In de stad Alexandrië in Egypte zijn 21 doden gevallen toen een autobom ontplofte bij een kerk. Volgens de Egyptische regering vielen er meer dan twintig gewonden. De bom ging af toen de kerkgangers na een nieuwjaarsdienst naar buiten gingen.

De aanslag is niet opgeëist. Een minister zei dat hij vermoedde dat Al-Qaida er achter zit, maar spanningen tussen moslims en christenen in Egypte leiden geregeld tot geweldsuitbarstingen. In het overwegend islamitische Egypte maken de christenen ongeveer 10 procent uit van de bevolking.

De kerk waar nu een aanslag werd gepleegd, was in 2006 ook in het nieuws toen een man het gebedshuis binnenviel en met een mes om zich heen stak.

Traangas

Na de explosie gingen meteen honderden christenen uit protest tegen het geweld de straat op. Een moskee werd binnengevallen en boeken op straat gegooid. Sommige christenen en moslims bekogelden elkaar met stenen.

De demonstranten keerden zich tegen de politie toen die de menigte met traangas uiteen wilde drijven.

Oproep paus

Paus Benedictus heeft wereldleiders opgeroepen om christenen te beschermen tegen onverdraagzaamheid. In oktober wil hij in het Italiaanse Assisi over de wereldvrede een bijeenkomst houden.

In zijn nieuwjaarstoespraak zei de paus dat de mensheid niet gewend mag raken aan conflicten die slachtoffers eisen. Daarbij doelde Benedictus op de aanslag op de koptische kerk in Alexandrië.

De paus riep christenen die het moeilijk hebben op om zich niet te laten ontmoedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl