Vrachtwagenchauffeur in zijn cabine ANP

Vakbond FNV is er fel tegen dat in vrachtwagencabines apparatuur wordt geplaatst die is bedoeld om de chauffeurs in de gaten te houden. Transportverzekeraar TVM begint volgende maand een proef met speciale apparatuur in 500 vrachtwagens om de veiligheid op de weg te vergroten. Zo geeft een eyescan bijvoorbeeld een signaal af als de ogen van de chauffeur langer dan drie seconden niet op de weg zijn gericht.

"We weten precies de oorzaak van de onveiligheid en die weten we al jaren", zegt Egon Groen, bestuurder van de FNV. "Vermoeidheid en afleiding. De vermoeidheid bestrijd je door te zorgen voor een fatsoenlijke planning. En de afleiding versterk je alleen maar als je nog meer apparatuur inbouwt die gaat piepen als de chauffeur zijn ogen even van de weg heeft."

Camera op zich gericht 

Groen: "En hoe denk je dat een chauffeur zich voelt als er de hele tijd een camera op hem gericht staat? Het is dan wel een eyescan, maar dus wel een apparaat dat hem in de gaten houdt. Bovendien worden de chauffeurs al behoorlijk gecontroleerd door de planners." 

'De vrijheid is er wel een beetje af'

Groen vermoedt dat TVM de vrachtwagenchauffeurs graag wil aanspreken op eventueel gemaakte fouten. "Ze roepen wel dat het gaat om de veiligheid, maar het heeft natuurlijk ook te maken met de verzekeringspremie."

De FNV bestudeert op dit moment een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens over een transportbedrijf dat camera's in de vrachtwagencabines had geplaatst, zonder overleg met de chauffeurs. Die camera's moeten nu van de Autoriteit worden weggehaald omdat de privacy van de chauffeurs erdoor werd geschonden. De klacht was ingediend door de FNV en is mogelijk op toepasbaar op de pilot van TVM.

STER reclame