Een cel in het detentiecentrum in Rotterdam Ministerie van Veiligheid en Justitie

Geen fouten gemaakt rond zelfmoord Zuid-Afrikaanse asielzoeker

tijd van publicatie

Bij de behandeling van een Zuid-Afrikaanse asielzoeker die vorig jaar in een gevangenis zelfmoord pleegde, hebben de betrokken instanties geen fouten gemaakt. Uit het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat de medewerkers van het detentiecentrum in Rotterdam hun taken goed hebben uitgevoerd.

Vorig jaar juni maakte de 28-jarige Zuid-Afrikaan een eind aan zijn leven, vermoedelijk door zichzelf op te hangen. Hij zou naar Frankrijk worden uitgezet, omdat hij daar het Schengengebied was binnengekomen. 

Geen signalen

Volgens de inspectie zijn vanuit de asielzoeker zelf, zijn advocaat en de medische beroepsgroep geen signalen gekomen dat er sprake was van bijzondere omstandigheden. Wel adviseert de inspectie het personeel dat met asielzoekers werkt, structureel met elkaar in gesprek te blijven over het signaleren van informatie.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Dijkhoff. De staatssecretaris sluit zich aan bij het advies van de inspectie. Hij roept de vluchtelingenketen op niet te veel te vervallen in bureaucratie, zeker nu er door de huidige vluchtelingenstroom veel druk staat op de betrokken organisaties.

STER reclame