Trijntje Oosterhuis in de jurk die ze uiteindelijk niet droeg op het Songfestival ANP

"Douze points." Het is de zin die iedere songfestivalkandidaat hoopt te horen. De twaalf punten blijven, maar het puntensysteem gaat op de schop. De punten van de jury en van het publiek worden voortaan apart gegeven.

De Zweedse omroep SVT, die het Eurovisie Songfestival dit jaar organiseert, hoopt dat het daardoor spannender wordt omdat het langer duurt voor de uitslag bekend is.

"Het wordt opeens weer een heel spannend spelletje."

Songfestivalkenner Tom van den Oetelaar

Eerst geven alle 43 landen de punten van de vakjury door. De befaamde douze points worden mondeling gegeven, de rest wordt grafisch weergegeven. 

De publiekspunten van alle landen worden samengevoegd en leiden tot een score per inzending. De presentator begint dan bij het liedje dat de minste publiekspunten heeft gekregen en bouwt dat langzaam op naar het maximum aantal punten.

"Je weet dus pas helemaal aan het einde wie de winnaar is en dat vind ik persoonlijk heel spannend", zegt songfestivalkenner Tom van den Oetelaar. "Het wordt opeens weer een heel spannend spelletje."

Stockholm

Het songfestival trekt jaarlijks bijna 200 miljoen kijkers over heel Europa. In Nederland keken er vorig jaar een kleine twee miljoen mensen naar de finale.

De nieuwe puntentelling zal direct van kracht zijn bij het eerstvolgende songfestival in Stockholm op 14 mei 2016. De jury- en publieksstemmen van ieder land zijn na de uitzending te zien op internet.

STER reclame