Rokers zouden een medicijn tegen longfibrose niet vergoed moeten krijgen
NOS Nieuws

Duur longmedicijn alleen voor Belgische niet-rokers

De nationale Belgische ziektekostenverzekeraar Riziv vergoedt een duur geneesmiddel tegen longfibrose niet aan patiënten die roken. Alleen degenen die met een urinetest kunnen bewijzen dat ze niet roken, hebben recht op terugbetaling. De ziekteverzekering koppelt zo de toegang tot een geneesmiddel aan de levensstijl.

De behandeling met het geneesmiddel Ofev kost per patiënt 30.000 euro per jaar. Het middel verlicht het lijden van patiënten met idiopathische longfibrose, een zeldzame en agressieve ziekte die patiënten kortademig maakt en die de patiënt op den duur het gevoel geeft dat hij stikt.

Straf

Professor Wuyts, verbonden aan de Universiteitskliniek in Leuven, zegt dat mensen met een ongezonde levensstijl worden gestraft. Wuyts wijst er verder op dat nog nooit bewezen is dat roken de oorzaak is van idiopathische longfibrose.

De algemeen directeur van Riziv zegt dat roken een ongunstig effect heeft op de ziekte en dat het daarom niet onredelijk is om aan de patiënten te vragen om te stoppen met roken. Dat is in het belang van hun eigen gezondheid, aldus Riziv.

Nederland

In Nederland is ook al jaren een discussie over het uitsluiten van rokers voor bepaalde behandelingen of bepaalde medicijnen. Zo vragen deskundigen zich hardop af of rokende vrouwen nog wel in aanmerking moeten komen voor een ivf-behandeling.

Voor zover bekend zijn er in Nederland nog geen officiële maatregelen genomen om rokers uit te sluiten van behandelingen of vergoedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl