Cursisten krijgen Nederlandse les voor anderstaligen ANP

Het aantal mensen dat wil lesgeven in Nederlands als tweede taal is flink toegenomen. Volgens Trouw zitten de opleidingen Nederlands als tweede taal overvol en was er nog nooit zo veel vraag naar een cursusplek. 

Volgens de opleiding komt de stijging door de toename van het aantal vluchtelingen en de krappe arbeidsmarkt voor basisschoolleerkrachten. 

Toename
De cursus is een specialisatie boven op een hbo-diploma. De afgelopen twee jaar is het aantal studieplaatsen verdrievoudigd naar 333 in 2016. Ondanks die verdrievoudiging staan er nog zo'n honderden geïnteresseerde cursisten op de wachtlijst. 

Als zij deze cursus hebben gevolgd, zijn ze bevoegd om les te geven aan vluchtelingen die een inburgeringscursus volgen. Docenten die al in het bezit zijn van een lerarendiploma, kunnen bovendien lesgeven op azc-scholen en aan jonge vluchtelingen in internationale schakelklassen.

Gekwalificeerde docenten

Ondanks de toename van het aantal cursisten hebben opleidingen moeite om genoeg gekwalificeerde docenten te vinden. Dit is ook het geval bij taal- en opleidingsinstituten die inburgeringscursussen aanbieden aan asielzoekers, vertelt opleidingscoördinator Annet Berntsen van de Hogeschool Utrecht aan Trouw. Volgens haar melden zich vaak mensen aan met een onderwijsachtergrond die begaan zijn met de vluchtelingen. "Anderen werken al een aantal jaren als vrijwilliger en besluiten er nu hun vak van te maken", aldus Berntsen. 

"Sommigen zijn erg emotioneel betrokken bij de vluchtelingenproblematiek, dat is voor ons een lastige groep. Alleen motivatie is niet genoeg, het is een post-hbo-opleiding die twee dagen studie per week vraagt", voegt Lidy Zijlmans, opleidingscoördinator aan de Radboud Universiteit daaraan toe. 

Extra taaldocenten

Het is niet duidelijk hoeveel extra taaldocenten er precies nodig zijn door de toename van het aantal vluchtelingen. De schattingen gaan van enkele honderden tot ongeveer duizend. Omdat er op dit moment niet genoeg bekwame docenten 'Nederlands als tweede taal' zijn, mogen pabo-afgestudeerden van staatssecretaris Sander Dekker na een spoedcursus ook lesgeven aan internationale schakelklassen voor vluchtelingenjongeren. 

STER reclame