ANP

Jan Peter Balkenende heeft tijdens zijn periode als premier bier laten binnensmokkelen in het paleis van een emir in een alcoholarme oliestaat. Dat vertelde hij op een lezing, waar ook een verslaggever van Omroep West bij was.

Tijdens de lezing in Schipluiden hield Balkenende een pleidooi voor meer creativiteit. Als voorbeeld vertelde hij hoe medewerkers van de ambassade in het land hem een paar blikjes Heineken brachten. De oud-premier wilde niet zeggen in welk land het gebeurde, alleen dat het een alcoholarme Golfstaat was.

Balkenende belandde in de Golfstaat nadat hij op bezoek was geweest bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Op de terugweg moest hij een tussenstop maken. Daarbij werd hij uiterst gastvrij ontvangen door de emir. Hij kreeg een prachtige kamer in het paleis en een heerlijk diner. Maar geen biertje, terwijl de premier daar wel zin in had.

Een medewerker van de ambassade bracht uitkomst. Hij meldde zich met een Rode Kruiskoffertje bij de poort van het paleis. Toen een wacht hem vroeg wat erin zat, gaf de man geen krimp. Hij antwoordde met stalen gezicht: "the medicine for the prime minister", waarop hij mocht doorlopen.

Eenmaal in de kamer van de premier werd duidelijk wat de inhoud van het koffertje was: een paar blikjes bier.

STER reclame