Roland Kahn in 2012
NOS Nieuws

Waarom mislukte de redding van V&D?

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

De redding van V&D was zo goed als rond. Roland Kahn had een plan, vastgoedeigenaren deden mee en ING wilde een lening verstrekken. Toch lukte het Roland Kahn niet om een doorstart te realiseren - dacht hij te groot?

Op vrijdagmiddag had Roland Kahn tientallen huurvoorstellen in zijn inbox. Als hij op deze huurvoorstellen was ingegaan, had hij verder gekund met maar liefst 55 vestigingen.

Verkeerde keelgat

Maar Kahn heeft nooit meer gereageerd op de huurvoorstellen van de vastgoedeigenaren. "Dat schoot bij ons in het verkeerde keelgat," vertelt een van de vastgoedeigenaren. "Ten opzichte van huidige huurcontracten hebben wij enorm ingeleverd."

"Als Sun Capital had geweten dat dit haalbaar was bij de verhuurders, hadden ze zich nooit teruggetrokken," zegt een betrokkene. De huurvoorstellen waren onder voorbehoud van financiering geschreven. Die kwam echter op het allerlaatste moment niet rond. Tot verbazing van de vastgoedeigenaren.

Niet zo makkelijk

Maar zo makkelijk is het niet, zegt een bron rondom Cool Investments. De huurvoorstellen voldeden niet aan alle eisen en waren met allerlei voorwaarden omgeven. "Zo zeiden sommige vastgoedeigenaren: jij mag pand A huren, als je ook pand B en C huurt. Ook zeiden ze te willen verbouwen, mits de huur omhoog ging."

"Dat er zo veel huurvoorstellen zijn ingediend zagen wij als een teken van vertrouwen", zegt een bron rond Cool Investments.

Het idee was dat Kahn 110 miljoen euro bij elkaar moest krijgen. Daarbovenop zou ING dan een lening van 40 miljoen euro verstrekken. Samen zouden ze er dus 150 miljoen euro instoppen.

Tijdsdruk

De bank betreurt dat een doorstart van V&D niet is gelukt. "We hebben meegedacht over verschillende scenario's", zegt een woordvoerder. Zelfs Ralph Hamers, de topman van ING, zat aan tafel bij de gesprekken.

Daarbij speelt tijdsdruk een zeer belangrijke rol. De termijn van zes weken waar het UWV de lonen doorbetaalt liep af. "Een weekje extra had al veel uitgemaakt."

Maar die was er niet. De winkels gingen dicht omdat het personeel vanaf dinsdag niet meer doorbetaald werd door het UWV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl