Jongeren in de islamistische stad Mombassa
NOS Nieuws

Kenia broeinest voor terrorisme van al-Shabaab

In Kenia worden steeds meer jongeren gerekruteerd door terreurbeweging al-Shabaab. Vorig jaar vertrokken honderden geradicaliseerde Kenianen naar buurland Somalië.

Vooral aan de kust waar veel moslims wonen, worden jongeren geronseld door radicale imams. "Het is een uiterst explosief probleem", zegt correspondent Koert Lindijer. "De kuststad Mombasa is uitgegroeid tot een broeinest van extremisme."

Bij de eerste grote terreuraanslag in 1998 in Kenia op de Amerikaanse ambassade waren de daders nog van buitenlandse afkomst. "Tegenwoordig komen de terroristen van eigen bodem. Dat is een geheel nieuwe ontwikkeling."

Vooral kwetsbare jongeren met een slechte thuissituatie zijn vatbaar.

Farida, Vereniging van Moslimvrouwen

Mombasa en ook de sloppenwijken van Nairobi zijn een vruchtbare bodem voor radicalisering. "Het zijn vooral jongeren die geen hoop meer hebben op een toekomst of uit gebroken gezinnen komen", vertelt Farida van de Vereniging van Moslimvrouwen.

De vereniging probeert jongeren te wijzen op de gevaren van extremisme. Maar dat is lastig. "Op een basisschool werden we zelfs uitgejoeld. Kinderen riepen dat wij waren gehersenspoeld en door Amerikanen gestuurd. Dat waren kinderen van 8 jaar oud."

De Keniaanse Halima heeft het van dichtbij meegemaakt. Haar broer is gerekruteerd en naar Somalië vertrokken. "Hij kwam steeds minder thuis, wilde niet meer praten, liet een baardje staan en luisterde veel naar preken van radicale imams. Dat zijn tekenen van radicalisering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl