Van Rijn belt in een bus van het Nationaal Ouderenfonds met een Haagse bejaarde ANP

Kamerleden en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid reageren positief op de gratis belservice voor eenzame ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds wil dat vrijwilligers wekelijks zo'n 1500 ouderen gaan bellen en nodigde Haagse politici uit om in een speciale bus enkele minuten mee te bellen. 

Kamerleden van SP, PVV, D66, GroenLinks, SGP, 50Plus en PvdA-leider Samsom namen plaats in een speciale cabine voor een luisterend oor. 

Volgens het Ouderenfonds is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Zo'n 200.000 mensen krijgen hoogstens één keer in de maand bezoek. Veel te weinig, vindt ook staatssecretaris Van Rijn, die ook plaatsnam in de 'telefoonbus'. 

Gewoon praten

Volgens Van Rijn is het niet aan de overheid om de eenzaamheid van ouderen te bestrijden. "Ik denk dat je alleen met vrijwilligers iets kan doen. Dit moet je niet vanuit de overheid regelen. De ouderen willen gewoon met iemand praten."

Zelf heeft Van Rijn een gesprekje met een oudere mevrouw uit Den Haag. "Voelt u zich soms een beetje eenzaam? ", is een van zijn eerste vragen. Daarna hoeft hij vaak niet meer dan 'ja' en 'oh, wat leuk' te zeggen. Het gesprek gaat over van alles; de kinderen, kleinkinderen, de familie. "Over leuke dingen en het leven", zegt de staatssecretaris na afloop. 

Van Rijn: Bent u ook soms een beetje eenzaam?

Eenzame ouderen kunnen zich voor het project, Zilverlijn genoemd, via de website van de Nationale Ouderenfonds of via de telefoon aanmelden. De gesprekken zijn gratis en vertrouwelijk.

STER reclame