Franz Beckenbauer EPA

Het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer heeft van de ethische commissie van de FIFA een boete van 7.000 Zwitserse francs (circa 6.300 euro) en een officiële waarschuwing gekregen.

Volgens de strafkamer van de wereldvoetbalbond heeft 'Der Kaiser' onvoldoende meegewerkt aan het onderzoek naar mogelijke corruptie en fraude bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Beckenbauer was wegens zijn weigerachtige houding tijdens het onderzoek in juni 2014 al voorlopig voor negentig dagen geschorst. Hij ontbrak daardoor bij het WK in Brazilië, waar Duitsland de wereldtitel won. Nadien negeerde hij opnieuw dringende oproepen van de ethische commissie van de FIFA om tekst en uitleg te geven. 

Ook onderzoek naar WK 2006

De zaak staat volgens de ethische commissie los van het onderzoek dat wordt verricht naar mogelijke malversaties bij de toewijzing van het WK van 2006 in Duitsland. Beckenbauer was voorzitter van het organisatiecomité van dat toernooi. 

De Duitser ontkent krachtig dat er rond de toewijzing van het WK in eigen land fraude in het spel is geweest. Volgens berichten in de Duitse media beschikte het toenmalige organisatiecomité, onder leiding van Beckenbauer, over een "zwarte kas". Met dat geld zouden stemmen van corrupte hoofdbestuursleden van de FIFA zijn gekocht. "Ik heb een schoon geweten", liet Beckenbauer echter bij herhaling weten. 

STER reclame