AFP
NOS NieuwsAangepast

Hulpkonvooien bereiken belegerde plaatsen Syrië

Hulpkonvooien van de Verenigde Naties, de Syrische Rode Halve Maan en het Rode Kruis hebben in Syrië vijf belegerde plaatsen bereikt. Zo'n honderd vrachtwagens met voedsel, medicijnen en dekens waren vanochtend vertrokken en zijn volgens de VN allemaal aangekomen op hun bestemming.

Het eerste konvooi bereikte vanmiddag de plaats Mouadamiya, even buiten de Syrische hoofdstad Damascus. Later kwamen er ook vrachtwagens aan in Zabadani en Madaya, de plaats waarvan in januari beelden naar buiten kwamen van uitgehongerde burgers. Zabadani en Madaya worden net als Mouadamiya belegerd door regeringstroepen.

Hulpkonvooi bereikt eerste plaatsen Syrie

Ook zijn hulpgoederen geleverd aan de noordelijke plaatsen Foua en Kefraya. Die worden juist belegerd door rebellen.

Vanwege de legeracties hebben hulporganisaties de grootste moeite om de vijf stadjes van hulp te voorzien. Gisteren gaven de strijdende partijen groen licht voor de konvooien.

Woordvoerder Iris van Deinse van het Rode Kruis zegt dat op sommige konvooien medische teams zijn meegestuurd. "We weten van vorige keren dat mensen ernstig verzwakt zijn", aldus Van Deinse. Ze benadrukt dat de hulporganisatie structurele toegang nodig heeft tot belegerde gebieden om de bevolking daar te kunnen helpen. "Wat nu is, kan morgen weer anders zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl