NOS

Een stuk bos op de Veluwe wordt het grootste oefenbos van het land. Staatsbosbeheer tekende vandaag een overeenkomst met enkele onderwijsinstellingen over het toekomstig gebruik van het gebied, dat zo'n 1600 hectare groot is.

Studenten van onder meer de Wageningen Universiteit gaan het terrein bij Ermelo gebruiken om te leren, te oefenen en te onderzoeken. De leerlingen worden samen met begeleiders van Staatsbosbeheer ondergebracht in speciale leerboswachterijen. De eerste studenten zijn vandaag al aan de slag gegaan.

Op een kruispunt

Het is volgens Staatsbosbeheer hoog tijd om te investeren in de kennis over het Nederlandse bos. "De bossen in ons land staan op een kruispunt", zegt Harrie Hekhuis van Staatsbosbeheer.

"In het westen van Nederland, maar ook hier op de Veluwe, staan veel bomen die aan het eind van hun leven zijn. We moeten nu besluiten hoe we verdergaan met het bos, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog van het bos kunnen genieten."

Studenten leren het vak in de praktijk

Nieuwe tijden vragen om nieuwe kennis over bossen.

Harrie Hekhuis (Staatsbosbeheer)

Daarnaast vragen deze tijden om een andere aanpak. "Onder meer door de klimaatverandering zijn er nieuwe vraagstukken. Nieuwe tijd vraagt om nieuwe kennis."

Behalve het stuk bos bij Ermelo heeft Staatsbosbeheer ook kleinere oefenbossen bij Rozendaal en Oostereng. In de toekomst wil de organisatie ook een bos in Flevoland gaan gebruiken als oefenterrein.

STER reclame