NOS Nieuws

8000 ontslagen V&D'ers moeten op zoek naar nieuw werk

Nu het doek definitief is gevallen voor V&D komen 8000 personeelsleden op straat te staan. Uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen weken al geprobeerd hen voor te bereiden op de onzekere tijd die nu aanbreekt.

Nadat V&D eind december failliet ging, nam het UWV al de loonbetaling over. Dat was voor een periode van zes weken, die liep tot gisteren. Vorige maand hebben teams van het UWV alle V&D-filialen bezocht om het personeel te informeren over het aanvragen van een WW-uitkering.

Uitkering vanaf vandaag

De meeste V&D'ers zullen de afgelopen weken dus al een uitkering hebben aangevraagd, die vandaag ingaat. Om ontslagen personeel bij te staan, heeft het UWV tientallen extra medewerkers ingezet bij de callcenters.

Met het krijgen van een WW-uitkering hebben de ontslagen werknemers ook de verplichting om actief te zoeken naar nieuw werk. Maar dat zal nog niet makkelijk worden. In de detailhandel liggen de banen niet voor het oprapen.

Oud-manager V&D: bijkomen van een emotionele dag gisteren

Baankansen

"Voor jongeren zijn de baankansen een stuk beter dan voor ouderen", zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Zo'n 30 procent van het personeel is ouder dan 45.

"Vooral voor ouderen zal het moeilijk zijn om opnieuw een baan in de detailhandel te vinden. Ze hebben veel concurrentie van jongeren en studenten."

Knop moet om

Volgens Witjes zullen ze in andere sectoren op zoek moeten naar werk. "De knop moet om. Zeg niet, ik ben verkoper en kan niks anders. Deze mensen hebben meer in hun mars. En hoe langer je werkloos bent, hoe moeilijker het wordt, dus mensen moeten snel die knop omzetten."

Het UWV heeft onderzocht in welke andere beroepen V&D-verkopers aan de slag zouden kunnen. "Deze mensen hebben als competentie dat ze servicegericht zijn, sociaal vaardig en oplossingsgericht", zegt Witjes. "Wij zien voor hen vooral kansen bij callcenters, klantenservice of als commercieel medewerker."

Shops-in-shops

De V&D had ook verschillende shops-in-shops, onder meer van Ici Paris XL, Hunkemöller en Perry Sport. Ici Paris XL meldt dat hun werknemers, die in de 24 shops binnen V&D-filialen werkten, hun baan niet kwijtraken door de sluiting. Ze worden overgeplaatst naar de 150 andere filialen van de parfumketen.

Ook werknemers van Perry Sport en Hunkemöller die in de shops-in-shops werkten, kunnen elders bij die bedrijven terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl