De kerncentrale in Doel
NOS Nieuws

Terroristen observeerden nucleaire topman België

De Belgische justitie heeft in het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs ontdekt dat terrorismeverdachten een topman uit de Belgische kernenergiesector in de gaten hebben gehouden. Het federaal parket in Brussel heeft dat bevestigd nadat de Waalse krant La Dernière Heure erover had bericht.

De Vlaamse krant De Standaard zegt op grond van eigen bronnen dat het gaat om een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

Volgens La Dernière Heure voedt de ontdekking de veronderstelling dat de terreurorganisatie IS een aanval op een nucleair doel in Europa wil plegen.

Video

De krant schrijft dat de onderzoekers bij de vele huiszoekingen na de aanslagen in Parijs, op 13 november, op een video zijn gestuit. Daarop staan uren beeld van de voorgevel van een huis.

Dankzij het nummer van een passerende lijnbus kon worden achterhaald waar die woning stond. Dat bleek in Vlaanderen te zijn. De bewoner is een topman uit de Belgische kernenergiesector, schreef La Dernière Heure.

Terroristen observeerden nucleaire topman België

Uit onderzoek kwam naar voren dat de beelden van de voordeur gemaakt zijn met een verborgen camera, die in een bosje onder hooi was verstopt. Hij werd opgepikt door twee mannen in een auto die in contact zouden staan met de IS-cel die de aanslagen in Parijs heeft gepleegd. Wanneer de opnamen zijn gemaakt, voor of na 13 november, is volgens de krant niet bekend.

Parket

Het Belgische OM bevestigt de vondst van de video, maar wil niets kwijt over de inhoud daarvan. Naar de verdachten wordt gezocht. Het SCK geeft voorlopig geen commentaar, schrijft de Standaard.

Bij het SCK wordt onder meer onderzoek gedaan naar vreedzame toepassingen van radioactiviteit en naar de verbetering van kernenergie. Ook worden er radio-isotopen voor de behandeling van kanker geproduceerd.

Vermoeden

In België is vaker het vermoeden geuit dat terroristen het gemunt hebben op kerncentrales. In december 2014 werd een kerncentrale bij Doel gesaboteerd. Het hoofd van de Belgische terreurbestrijding zei dat terroristen dat mogelijk hadden gedaan.

In diezelfde maand vloog er een kleine drone over een kerncentrale bij Doel, terwijl dat in België verboden is. Een paar maanden eerder werden in Frankrijk meerdere malen mysterieuze drones gesignaleerd bij kerncentrales.

Volgens de Franse autoriteiten was er geen direct gevaar. In november 2014 werden drie mannen gearresteerd die zich met een drone in de buurt van een kerncentrale bevonden. Het is niet duidelijk of zij ook met andere drones hebben gevlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl