NOS Nieuws

Meer dan 40.000 handtekeningen voor aanblijven Kinderombudsman

Petitie aangeboden voor behoud Kinderombudsman

40.244 mensen hebben de petitie getekend waarin staat dat Kinderombudsman Mark Dullaert na 1 april moet aanblijven. Dat heeft initiatiefnemer Marieke Lenting bekendgemaakt in het NOS Radio 1 Journaal. De petitie wordt vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer.

1 april loopt de ambtstermijn van Dullaert af. Lenting vindt dat hij een tweede termijn aangeboden moet krijgen. "Vijf jaar geleden is hij met niets begonnen. Hij heeft de functie echt bekendheid gegeven door consequent de rechten van kinderen goed te bewaken." Dullaerts' chef, Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, zei in Nieuwsuur dat ook hij vindt dat Dullaert het goed heeft gedaan, maar wil desondanks niet met hem verder.

Lenting verbaast zich erover dat er zes weken voor Dullaerts vertrek nog geen vacature met functieomschrijving bekend is gemaakt. "Ik heb het gevoel dat wat nu opgebouwd is wordt weggevaagd, omdat er geen opvolging geregeld is. Dat is een enorme vernietiging van kennis en kunde en de kinderen zijn de dupe."

De petitie is een burgerinitiatief. "Ik ben een gewoon een moeder. Ik hoorde het nieuws en dacht: dit is niet goed. Een kind heeft een zwakke positie in de maatschappij en heeft een sterke persoon nodig die bij machte is voor kinderrechten op te komen. En dat is onze allereerste Kinderombudsman bij uitstek."

Het treurige is dat de kinderrechten ondergeschikt worden gemaakt aan het politieke spel.

Marieke Lenting, initiatiefnemer petitie

Lenting legt zich er niet bij neer dat de Tweede Kamer de Nationale ombudsman niet op andere gedachten kon brengen. De Tweede Kamer heeft het wettelijk recht om de Kinderombudsman te benoemen en moet daar gebruik van maken, zegt Lenting. "Nu wekt de benoemingsprocedure de indruk van achterkamertjespolitiek. Maar het treurige is dat de kinderrechten ondergeschikt worden gemaakt aan het politieke spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl