Zembla
NOS Nieuws

Gemeente voor de rechter 'omdat jeugdhulp aan Sharleyne (8) faalde'

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Voor het eerst sinds de overgang van de jeugdzorg naar het lokale bestuur wordt een gemeente voor de rechter gedaagd voor nalatigheid. De vader van de omgekomen 8-jarige Sharleyne roept de gemeente Hoogeveen ter verantwoording, omdat hij stelt dat het Centrum Jeugd en Gezin van die gemeente had moeten ingrijpen. Deskundigen zeggen in het tv-programma Zembla dat hij een heel sterke zaak heeft, omdat de jeugdhulpverlening jarenlang faalde.

Sharleyne Remouchamps werd in juni 2015 dood gevonden op de stoep van haar flat. Ze was van de tiende verdieping gevallen. De moeder werd aangehouden, maar later weer vrijgelaten omdat het Openbaar Ministerie geen bewijs had voor een delict. Het blijft onduidelijk hoe het meisje kon vallen. Haar vader en moeder woonden gescheiden van elkaar.

Vader Sharleyne deed vaak meldingen bij jeugdzorg

Geen maatregelen

In Zembla zeggen deskundigen vanavond dat er sinds 2012 duidelijke signalen waren die hadden moeten leiden tot ingrijpen van jeugdzorg. Volgens hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning is het dossier van Sharleyne schokkend. Er was volgens haar alle aanleiding voor een zorgvuldig onderzoek. Zo waren er tal van meldingen over verwaarlozing, huiselijk geweld en drankmisbruik van de moeder.

Bruning denkt dat de rechter niet anders kan concluderen dan dat de overheid heeft gefaald bij de bescherming van dit meisje. "Er is nooit een ondertoezichtstelling uitgesproken, de Raad voor de Kinderbescherming is er nooit bij betrokken en Veilig Thuis-meldingen hebben niet tot onderzoek geleid."

Advocate Liesbeth Poortman: "We gaan de instanties hiervoor ter verantwoording roepen en hopen dat ze erkennen, met het schaamrood op de kaken, dat ze hebben gefaald."

Oud-kinderrechter: kinderbescherming heeft gefaald

Onderzoek

Er loopt een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de IGZ en de Inspectie Veiligheid en Justitie naar het handelen van de hulpverleners. Naar verwachting komen die in maart met hun conclusies. Tot die tijd wil de gemeente Hoogeveen, en in het verlengde daarvan het Centrum Jeugd en Gezin, niet op de zaak ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl