NOS Nieuws

Kamer wil trouwen in gemeenschap van goederen beperken

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het huwelijksrecht aanpassen. Het trouwen in gemeenschap van goederen zou niet meer standaard moeten zijn. Wie dat nog wil zal dat bij de notaris moeten regelen, zoals nu huwelijkse voorwaarden geregeld moeten worden.

PvdA, D66 en VVD hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend, waarin een beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard wordt. Dat betekent dat de spullen die mensen hadden voor hun huwelijk, maar ook giften en erfenissen voortaan privévermogen blijven.

Kamer wil huwelijksregels aanpassen

VVD-Kamerlid Van Oosten steunt het voorstel en zegt dat er nu bij een scheiding vaak problemen ontstaan over de verdeling van de eigen spullen. "Het gaat om het principe, wat je voor het huwelijk hebt gespaard, daar heb je zelf voor gewerkt. Dat is ook van jezelf. En dus zou het ook aan jezelf moeten zijn of je vindt dat het door het huwelijk ook aan je partner toekomt."

Niet alle partijen zijn het daar mee eens. Het CDA wil de regels niet veranderen. Kamerlid Van Toorenburg zegt dat het huwelijk meer is dan een zakelijke overeenkomst. "We vinden het zorgelijk omdat uiteindelijk echtelieden boekhouders zullen worden."

Het wetsvoorstel wordt later vandaag in de Tweede Kamer behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl