NOS Nieuws

Scholier mag beste vak op hoger niveau gaan doen

Middelbare scholen moeten scholieren de mogelijkheid geven om op een hoger niveau examen te doen in het vak waar ze het beste in zijn. Staatssecretaris Dekker vindt dat niet elk kind precies in het vakje vmbo, havo of vwo past. Als een vmbo-leerling bijvoorbeeld goed is in talen, mag hij of zij Engels ook op havo-niveau volgen. In een bijlage van het diploma moet straks ook te zien zijn welk vak de leerling op een hoger niveau heeft gevolgd.

De staatssecretaris vindt dat scholen meer maatwerk moeten gaan leveren. Losse vakken op een hoger niveau volgen kan nu al wel, maar volgens Dekker gebeurt het nog veel te weinig. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat dat vooral komt doordat het van de school afhangt of die de mogelijkheid aanbiedt.

Omdraaien

Dekker wil dat omdraaien: leerlingen krijgen het recht om een vak op een hoger niveau te doen en de school wordt verplicht om dat mogelijk te maken. De school moet een heel goede reden hebben om daarvan af te wijken. Uiteindelijk moeten alle scholen de mogelijkheid bieden om een vak op een hoger niveau te doen, maar dat is in de praktijk lang niet in alle gevallen haalbaar. Er zijn bijvoorbeeld scholen die één niveau aanbieden, zoals de zogenoemde categorale scholen.

Dekker: niet iedere leerling past in hokje vwo, havo of vmbo

Andersom geldt het overigens niet: een scholier mag het slechtste vak niet op een lager niveau volgen. "Als je dat zou invoeren, heb je ook niet meer het recht om een vervolgopleiding te doen. De waarde van een diploma is een groot goed en dat moeten we vasthouden", vindt de staatssecretaris. Een meerderheid in de Tweede Kamer was daar wel voor.

Het besluit van Dekker volgt op het advies van de Onderwijsraad uit november. Daarin pleitte de raad ervoor niet het hele stelsel overhoop te gooien, maar binnen de bestaande regels meer te variëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl