'Afrikaanse kinderen in gevaar door El Niño'

time icon
EPA

Bijna een miljoen kinderen in het oosten en zuiden van Afrika dreigen ondervoed te raken door El Niño. Volgens Unicef krijgen de kinderen te maken met honger, watertekorten en ziektes.

De situatie in de regio wordt nog eens verergerd door de stijgende voedselprijzen. Mensen kunnen het eten niet meer betalen en slaan bijvoorbeeld een maaltijd over. Ook moeten ze soms hun vee verkopen.

"Het fenomeen El Niño zal afnemen, maar het effect op kinderen zal nog jaren te zien zijn", zegt de Unicef-directeur voor het oosten en zuiden van Afrika. "Dit is een ongekende situatie. Of kinderen dit overleven, hangt af van de acties vandaag de dag."

Oogsten onzeker

Door het weerfenomeen El Niño valt in het oosten van Afrika veel meer regen dan normaal. In Kenia bijvoorbeeld zijn overstromingen geweest, waardoor de kans op cholera-uitbraken groot is. Ook de oogsten zijn onzeker. In het zuiden van Afrika is het juist veel droger dan normaal. 

Ook Madagaskar kampt met de gevolgen, zag correspondent Kees Broere kort geleden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We verwoesten onszelf door alle bomen te kappen'

STER Reclame