De Turkse minister Mevlut Cavusoglu EPA

Turkije stuurt aan op een grondoffensief in Syrië, maar niet zonder de VS. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens de bewindsman zijn Saudi-Arabië "en sommige West-Europese bondgenoten" het met Ankara eens dat een militaire operatie op de grond noodzakelijk is.  

"Maar het is niet realistisch om dit alleen te verwachten van Saudi-Arabië, Turkije en Qatar", zegt Cavusoglu. Er is geen overeenstemming over binnen de coalitie en er is ook nog niet gesproken over een gemeenschappelijke strategie, aldus de minister.

Washington voelt niets voor zo'n offensief, heeft het Pentagon herhaaldelijk laten weten. 

Opmars

Cavusoglu komt met zijn uitspraak op de dag dat het Syrische regeringsleger de Turkse grens tot op 25 kilometer is genaderd. Het leger wordt bij zijn opmars gesteund door Russische luchtaanvallen.

Vooral de Syrisch-Koerdische successen in het grensgebied met Turkije baren Ankara grote zorgen. Het Turkse leger voerde ook vandaag weer luchtaanvallen uit op Koerdische stellingen in de grensregio. 

Volgens Ankara zijn de Syrische Koerden gelieerd aan de verboden Koerdische PKK in Turkije. Als de grensregio in Koerdische handen valt, kunnen er makkelijk wapens Turkije in gesmokkeld worden, vrezen de Turkse autoriteiten.  

Dieptepunt

Ankara beschuldigt Rusland ervan de Syrische Koerden te steunen, om Turkije dwars te zitten. De relatie tussen Rusland en Turkije is sterk verslechterd nadat Turkije eind november een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens uit de lucht schoot. 

Door de Syrische Koerden aan te vallen, botst Turkije ook met NAVO-bondgenoot VS. De Amerikanen steunen de Koerden in hun operaties tegen de jihadisten van Islamitische Staat. 

Washington probeert naar verluidt achter de schermen Turkije ertoe te bewegen om de toon tegen Rusland te temperen en de aanvallen op de Koerden te staken. 

STER reclame