AFP

De bandleden van Eagles of Death Metal zijn terug in Parijs om het concert af te maken dat drie maanden geleden bruut werd afgebroken toen terroristen het vuur openden op het publiek. Het is het eerste echte concert van de band in de Franse hoofdstad; eerder stonden ze al wel op het podium als verrassingsact tijdens een optreden van de Ierse rockband U2. 

"Het wordt een emotioneel weerzien vanavond van de band met zijn fans", zegt correspondent Ron Linker. Voor het concert zijn de overlevenden van de aanslag op 13 november vorig jaar in de Bataclan-concertzaal uitgenodigd.

Het optreden vanavond is op een andere locatie: de Olympia-concertzaal. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen, zegt Linker. "Er zijn veel politieagenten op de been: 300 gendarmes patrouilleren door de straten. Parkeergarages zijn afgezet."

In de zaal zijn hulpverleners aanwezig om emotionele concertgangers te kunnen bijstaan. "Voor sommigen is het concert vooral een grote groepstherapie om het trauma van 13 november te kunnen verwerken."

Ik wil luisteren naar de muziek, de zwarte bladzijde omslaan en het afsluiten.

Jerome Bartelemy, overlevende Bataclan-concertzaal

Voor het concert kwamen zanger Jesse Hughes en gitarist Dave Catching onverwacht naar buiten voor een ontmoeting met hun fans. Velen stonden vanmiddag al vroeg in de kou voor de deur om een plek dicht bij het podium te bemachtigen.

"Het is belangrijk en symbolisch om het concert af te maken op de manier waarop de band dat wil doen", zegt Jerome Bartelemy, een van de overlevenden van de aanslag. Hij wilde niet thuis blijven. "Ik wil luisteren naar de muziek, de zwarte bladzijde omslaan en het afsluiten."

Bartelemy is niet bang voor een nieuwe aanslag, maar helemaal ontspannen naar het concert gaan, kan hij niet, ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen. "Het is waar dat we in dezelfde omgeving staan, luisteren naar dezelfde nummers met dezelfde mensen. Afgezien van diegene die niet meer onder ons zijn."

'Het is een emotioneel weerzien tussen de band en zijn fans'

Het optreden in Parijs is onderdeel van de Europese tour, die de muzikanten van Eagles of Death Metal weer hebben opgepakt. Zo stonden ze afgelopen weekend op het podium in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

STER reclame