Lege rekken in een verlaten V&D in Utrecht
NOS Nieuws

Waarom is een doorstart van V&D niet gelukt?

Roland Kahn wilde met ruim de helft van de V&D winkels een doorstart maken. Bij de onderhandelingen waren veel partijen betrokken: Kahn zelf, zijn medefinanciers, de banken, de curatoren en de verhuurders van de V&D panden. Zelfs het ministerie van Economische Zaken zat aan tafel.

"Iedereen heeft gedaan wat ze konden doen," zegt Kahn. De doorstart is volgens hem stukgelopen door een samenloop van omstandigheden.

Vooral de financiering was een struikelblok, zo vertellen meerdere bronnen aan de NOS. Er zou zo'n 150 miljoen euro nodig zijn geweest voor een doorstart. Een deel van dat geld moest van de bank komen, een deel van Kahn zelf. Maar daar zijn de partijen niet uitgekomen.

Een zwarte piet toewijzen wil Kahn niet. "Toen ik met dit plan aankwam bij de banken, zeiden ze: Roland waar begin je aan." Alleen ING zag heil in de plannen, zegt Kahn. "Die hebben gedaan wat ze konden."

Toen ik met dit plan aankwam bij de banken zeiden ze: Roland waar begin je aan

Roland Kahn - retail ondernemer

Kahn noemt het heel triest voor alle mensen van V&D dat het plan is mislukt. Er is veel tijd en energie in gestoken, en iedereen heeft zijn uiterste best gedaan.

Financiers

Tot het laatste moment hebben de curatoren nog financiers benaderd om het gat te overbruggen. Ook het fonds van de families Vroom en Dreesmann is volgens ingewijden gebeld.

ING, de bank die betrokken was bij de onderhandelingen, laat weten de situatie te betreuren. De bank zegt over verschillende scenario's te hebben meegedacht om een doorstart mogelijk te maken.

Kamp

Minister Kamp noemt het faillissement een grote klap voor de medewerkers en leveranciers van het bedrijf. Het ministerie van Economische Zaken is nauw betrokken geweest bij gesprekken over een doorstart.

Het ministerie kan in het belang van behoud van werkgelegenheid te hulp schieten door garant te staan voor leningen bij perspectiefrijke situaties. Maar daar was hier uiteindelijk geen sprake van, omdat de partijen er samen niet uitgekomen zijn.

Verhuurders

Kahn maakte eerder bekend dat hij een doorstart wilde met minstens 35 vestigingen. Ook dat was een struikelblok, omdat niet alle vastgoedeigenaren vertrouwen hadden in zijn plannen.

In een gezamenlijke verklaring laten de verhuurders weten dat ze het initiatief voor een doorstart steunden. Ze zeggen te betreuren dat er geen passende oplossing is gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl