Ook op stations zal op 6 april gestemd kunnen worden ANP

Gemeenten krijgen genoeg geld om voldoende stemlokalen in te richten voor het Oekraïne-referendum, zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij vindt het acceptabel dat het er minder zijn dan bij Tweede Kamerverkiezingen. "Als het maar niet een kwart of een derde minder is", zegt Plasterk.

Plasterk reageert op het onderzoek van de NOS waaruit blijkt dat er op 6 april tien procent minder stembureaus open zijn dan bij de Statenverkiezingen van vorig jaar. Volgens de minister komt het bij Provinciale en Europese verkiezingen ook voor dat er minder stemlokalen zijn.

Kip-ei

"Ik heb me op een gegeven moment laten overtuigen en nog eens 10 miljoen euro extra uitgetrokken", zegt Plasterk. "Gemeenten mogen dat besteden hoe ze willen, maar het is voldoende. We hebben daar een akkoord over gesloten."

Overigens betwijfelt de minister of er door minder stembureaus ook minder mensen gaan stemmen. Of dat er minder stemlokalen nodig zijn omdat er minder mensen gaan stemmen dan bij andere verkiezingen. "Je moet er geen kip-ei-discussie van maken." 

Plasterk: er is genoeg geld voor voldoende stembureaus

De uitgesproken voorstanders van het referendum in de Tweede Kamer zijn het hier niet mee eens. "Ik vind het een groot probleem," zegt SP-Kamerlid Van Raak:  Hij kan zich voorstellen dat er minder stemmentellers nodig zijn, maar niet minder plekken om ja of nee te zeggen. 

"Ik roep alle mensen in gemeenten met minder stembureaus op een brief te sturen aan de burgemeester", zegt Van Raak. "Laat van je horen."

D66-Kamerlid Verhoeven denkt dat een deel van de kiezers niet de moeite zal nemen om naar een verder gelegen stemlokaal te gaan. "Juist bij dit referendum dat we allemaal willen, moet je alle stemlokalen open doen."

SP en D66: er moeten stemlokalen bij

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder gezegd dat het kabinet het referendum probeert te saboteren door het aantal stemhokjes te verminderen. Minister Plasterk zegt vandaag lachend dat hij niet de indruk heeft dat Rusland zich echt met het referendum bemoeit.

STER reclame