EPA
NOS Nieuws

Oostenrijk gaat Brenner en andere grensovergangen strenger bewaken

Oostenrijk gaat bij nog eens twaalf grensovergangen aan zijn zuid- en oostgrens strengere controles invoeren, heeft de regering in Wenen bekendgemaakt. Het gaat daarbij om het checken van voertuigen, inzittenden en treinpassagiers. Ook komen er "bouwkundige aanpassingen" om de instroom van vluchtelingen te reguleren.

Zo nodig zullen er ook hekken worden geplaatst, aldus minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leitner.

Slovenië en Italië

Dergelijke maatregelen werden vorig najaar al getroffen bij grensovergang Spielfeld, waar vluchtelingen vanuit Slovenië Oostenrijk binnenkomen. De grensposten die nu zijn geselecteerd voor strenge bewaking, liggen langs de grens met Slovenië en Italië.

Daaronder vallen ook de Brennerpas en de Nauders-Reschenpas, waar veel vakantiegangers en vrachtverkeer gebruik van maken.

'Oplossing niet in zicht'

Oostenrijk neemt de maatregelen omdat het niet langer wil wachten tot Europese maatregelen effect sorteren. Minister van Defensie Doskozil zei dat een Europese oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk "niet op de korte of middellange termijn in zicht is".

De Oostenrijkse stappen staan haaks op de insteek van Brussel bij de Europese top van donderdag en vrijdag. De Europese Commissie hamert op een gemeenschappelijke aanpak en probeert maatregelen van afzonderlijke lidstaten te ontmoedigen.

Naast een scherpere grensbewaking wil Wenen ook een dag-of uurquotum vaststellen voor binnenkomende vluchtelingen en de mogelijkheden voor gezinshereniging beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl