De Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST)
NOS Nieuws

Duizenden Chinezen moeten wijken voor enorme radiotelescoop

Ruim 9000 Chinezen in de zuidwestelijke provincie Guizhou moeten hun huis uit vanwege een nieuwe gigantische radiotelescoop. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De afgelopen vijf jaar werd aan de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) gebouwd.

De FAST is de grootste radiotelescoop ter wereld. Als de bouw afgerond is, wordt de telescoop onder meer ingezet bij onderzoek naar interstellair waterstof en pulsars, snel ronddraaiende compacte sterren. Ook zouden er mogelijk signalen van buitenaardse beschavingen kunnen worden opgevangen.

De bewoners die in een straal van vijf kilometer rond de schotel wonen moeten vertrekken, omdat ze de metingen van de radiotelescoop kunnen verstoren, door bijvoorbeeld hun smartphones, televisies en andere elektronische apparatuur.

Elk huishouden dat moet wijken krijgt volgens Xinhua ter compensatie een bedrag van 12.000 yuan mee, omgerekend zo'n 1650 euro.

De radiotelescoop heeft een diameter van 500 meter en is daarmee veel groter dan de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, die tot nu toe de grootste was met een diameter van 305 meter. Met de bouw, die in 2011 begon, is een bedrag van 1,2 miljard yuan gemoeid (ruim 165 miljoen euro).

Gevoelig oor

Een Chinese wetenschapper die aan het onderzoek naar buitenaards leven meewerkt vergeleek de telescoop afgelopen zomer met een "enorm gevoelig oor". Volgens hem zit het heelal vol met radiosignalen. Die zouden door de radiotelescoop opgepikt kunnen worden.

China heeft in het verleden vaker gebieden ontruimd om plaats te maken voor grote infrastructurele projecten, zoals dammen, wegen en kanalen. Daarbij werd vaak geklaagd over lage compensatie voor bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl