Getty Images

In de Tsjechische hoofdstad Praag is voor het eerst is een gezamenlijke compositie van Mozart en Salieri uitgevoerd. Het werd gespeeld op klavecimbel in het Tsjechisch Muziekmuseum.

Het stuk uit 1785 werd onlangs ontdekt. Volgens kenners bewijst de samenwerking dat Salieri helemaal geen gruwelijke hekel aan Mozart had, zoals beweerd wordt in de oscarwinnende speelfilm Amadeus

Onderzoek

De cantate 'Per la ricuperata salute di Ofelia' werd teruggevonden in de archieven van het Nationaal Museum in Praag. Het stuk was ruim 200 jaar zoek. 

In de catalogus van Mozarts werk, de Köchelverzeichnis, stond wel de aanduiding KV 477a. Het bijbehorende werk ontbrak. 

Dankzij onderzoek van de Duitse musicoloog en componist Timo Jouko Herrmann kwam het in november boven water, samen met de tekst.

Wolfgang Amadeus Mozart Publiek domein
Verdwenen gewaande compositie Mozart uitgevoerd

Stem kwijt

Mozart en Salieri schreven het stuk als welkomstgeschenk voor een zangeres die haar stem was kwijtgeraakt, maar weer was opgeknapt. In de film Amadeus (1984) werken de twee ook samen. Alleen is Salieri zo jaloers op de getalenteerde en losbandige Mozart dat hij de jonge componist te gronde richt. In werkelijkheid waren ze in Wenen elkaars concurrenten, maar werkten ze ook samen, zeggen kenners.

STER reclame