Een gasverdeelstation in Oekraïne EPA

De Europese Commissie heeft een plan van aanpak gepubliceerd om de EU minder afhankelijk te maken van de energielevering van buiten Europa, met name uit Rusland.

Europa is de grootste gasimporteur ter wereld. De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat Europa niet volledig ontregeld raakt als de toelevering van gas onderbroken wordt.

De aanvoer van gas uit Rusland is in het verleden al enkele keren verminderd vanwege politieke conflicten met Oekraïne. Door dat land lopen pijpleidingen uit Rusland naar meerdere lidstaten. Daardoor ontstonden in een deel van Europa gastekorten.

"Na de gascrises in 2006 en 2009, die vele miljoenen in de kou liet staan, zeiden we: dat nooit meer", aldus eurocommissaris voor klimaatverandering en energie Miguel Arias Cañete. "De stresstests van 2014 toonden dat we nog steeds veel te kwetsbaar zijn voor grote onderbrekingen van de gastoevoer. En de politieke spanningen aan onze grenzen wijzen ons er scherp op dat dit probleem niet vanzelf over gaat." 

Meer routes

In een aantal stappen hoopt de Europese Commissie hier nu verandering in te brengen. Zo moeten de lidstaten zelf meer energie produceren. Ook moeten landen beter samenwerken voor een efficiënte uitwisseling, bijvoorbeeld door een beter netwerk. Verder moeten er meer diverse energiebronnen, leveranciers en routes gebruikt worden.

Een belangrijk thema is het vloeibaargasnetwerk (LNG). Europa is een grote importeur van LNG, maar de brandstof bereikt niet alle gebieden even goed. Dat kan met een betere infrastructuur efficiënter.

Verder kunnen we onze behoefte aan energie verminderen door gebouwen en fabrieken zuiniger te maken. Het koelen en verwarmen daarvan is nu goed voor de helft van het Europese energieverbruik. Als dat naar beneden gaat, is er misschien ook minder gas van buiten nodig.

Het gepresenteerde pakket is onderdeel van een groter plan dat de energievoorziening in Europa stabieler en duurzamer moet maken, en de markt competitiever.

STER reclame