Het schilderij Freedom New York van Frank Dammers Frank Dammers

Het was puur toeval dat Frank Dammers ruim tien jaar geleden de inspiratie kreeg om de skyline van Manhattan te schilderen. De Zwolse kunstenaar was in Mexico aan het revalideren na een zwaar auto-ongeluk en trof in zijn accommodatie ook een groep overlevenden aan van de aanslagen op de Twin Towers.

Dammers raakte met die mensen aan de praat, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij besloot om die ervaring te gebruiken voor een schilderij. Het werd een kleurrijk doek, waarmee Dammers kracht en optimisme wilde uitstralen.

Zijn werk Freedom New York komt nu in het herdenkingscentrum van de aanslagen van 11 september 2001 te hangen.

Enkele jaren later hing het werk op een beurs in New York en werd het opgemerkt door een bestuurslid van het 9/11 Memorial & Museum. Zij vond het een energiek schilderij, geknipt voor de vaste opstelling in het museum. Het onderwerp is al zwaar genoeg en dankzij de felle kleuren komen bezoekers niet teneergeslagen, maar juist vol positieve energie naar buiten.

Dammers stuurt het schilderij Freedom New York vandaag op naar New York. Als eerste buitenlandse kunstenaar komt hij daar te hangen. Hij gaat het werk missen, maar het komt nu terecht op de plaats waar het eigenlijk thuishoort. Het beurt zo veel mensen op, een mooiere bijdrage kan Dammers zich als kunstenaar niet voorstellen.

STER reclame