Rijkswaterstaat geeft aan de politie door waar files dreigen te ontstaan
NOS Nieuws

VID: als file ontstaat, is het kwaad al geschied

De Verkeersinformatiedienst (VID) is kritisch over de nieuwe afspraken om flitsfiles te voorkomen. "Het idee is goed", zegt VID-directeur Patrick Potgraven. "Maar als de flitscontrole pas wordt afgebroken als er al een file is ontstaan, dan is het te laat. Dan is het kwaad al geschied."

De politie en Rijkswaterstaat willen dat door betere communicatie flitsacties sneller worden stopgezet als er een file gaat ontstaan. Maar volgens Potgraven is dat niet genoeg. "Zelfs een file van 300 meter is al hartstikke onveilig."

Filegevoelige plekken

Helemaal stoppen met snelheidscontroles is geen optie, maar de politie zou wel beter moeten kijken waar de mobiele flitsteams gaan staan, vindt Potgraven. "Ik kan me voorstellen dat het nodig is om op snelheid te controleren. Maar ga niet controleren op plekken die notoir filegevoelig zijn."

Ook zou de politie rekening moeten houden met de spits, stelt de VID-directeur. "De A27 in de maandagavondspits bijvoorbeeld. Je weet dat als daar ook maar iets aan de hand is, dan ontstaat daar file. Dan moet je daar gewoon niet gaan staan."

Veel automobilisten trappen op de rem als ze een flitser zien

Volgens Potgraven is de politie "ver weg van de snelweg" geraakt. "Vroeger hadden we speciale snelwegpolitie. Die specialiteit is nu versnipperd geraakt in de regio. Het effect daarvan merk je op straat, bij snelheidscontroles en bij de afhandeling van incidenten. Dat is er allemaal niet op verbeterd."

Zelf kan de VID niet veel doen om flitsfiles te voorkomen. "Het lastige is dat wij ook niet weten waar de snelheidscontroles staan. Het is een heel gezoek, als je een file ziet ontstaan, om uit te vinden wat de oorzaak is. Dat moeten we dan combineren met de flitsmeldingen en dan is het al mosterd na de maaltijd. Dan is die file al ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl