Gianni Infantino bij de uitreiking van de Gouden Bal
NOS Voetbal

KNVB stemt op Infantino in FIFA-strijd

De KNVB stemt in de komende FIFA-voorzittersverkiezing op de Zwitser Gianni Infantino. De bond volgt op 26 februari zoals verwacht het stemadvies van de Europese voetbalfederatie UEFA.

KNVB-voorzitter Michael van Praag lichtte op een persconferentie de voorkeur van zijn bestuur toe. "Infantino heeft goede ideeën over de manier waarop je de FIFA kunt besturen. Hij is een groot voorstander van hervormingen. Ook is hij voorstander van een maximale zittingstermijn voor FIFA-bestuursleden. Infantino is een no-nonsense-figuur die de FIFA zakelijk kan leiden."

Volgens Van Praag is Infantino niet alleen de ideale persoon om de FIFA op bestuurlijk vlak te moderniseren, ook het feit dat de Zwitser oog heeft voor de modernisering van het spel op het veld spreekt in zijn voordeel.

"In zijn manifest heeft Infantino een en ander gezegd over video-arbitrage. Hij is heel erg voor het experimenteren met hulpmiddelen voor scheidsrechters", aldus Van Praag, die met betrekking tot dat laatste thema speciaal navraag heeft gedaan bij Infantino.

Van Praag: Infantino is een no-nonsense-figuur

Infantino stond op toen Platini in het gedrang kwam

De UEFA kondigde in januari al aan dat de secretaris-generaal van de Europese federatie "overweldigende steun" kreeg van de 53 leden voor zijn FIFA-kandidatuur. De Europese bonden zouden hun eigen moment kiezen om die steun officieel uit te spreken.

De KNVB nam de beslissing maandag tijdens een bestuursvergadering in Zeist, waar afgevaardigden van het betaald en amateurvoetbal bijeen kwamen om de FIFA-verkiezing te bespreken. Infantino stelde zich kandidaat toen de positie van UEFA-voorzitter Michel Platini in het gedrang kwam. Platini werd in december voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA, met als gevolg dat hij ook is uitgesloten van deelname aan de FIFA-verkiezing.

Steunverklaringen

Sjeik Salman Bin Ebrahim al Khalifa is de favoriet voor de verkiezingen op 26 februari, omdat hij steun krijgt van de continentale federaties van Azië en Afrika, samen al goed voor 100 van de 209 stemmen. Zijn grootste concurrent Infantino heeft niet alleen de UEFA, maar ook de kleinere confederaties van Zuid- en Midden-Amerika achter zich gekregen.

Opvallend was dat de Zwitser ook een steunverklaring kreeg van Zuid-Sudan, dat daarmee het stemadvies van de continentale federatie CAF leek te negeren. Al snel kwam er echter een mededeling van de CAF dat het hier om een miscommunicatie ging waarvoor de Zuid-Sudanese bond zijn excuses aanbood. Het incident is een teken aan de wand dat Afrikaanse 'continentale discipline', die in het Blatter-tijdperk gemeengoed was, nog steeds domineert.

De overige FIFA-presidentskandidaten, die niet tot de grote kanshebbers worden gerekend, zijn prins Ali bin Al Hussein, Tokyo Sexwale en Jérôme Champagne.

Wereldkaart

Om duidelijk te maken waar de verschillende kandidaten hun stemmen vandaan hopen te halen, heeft de NOS in de afgelopen weken alle openlijke steunverklaringen verzameld. Afgebeeld op een wereldkaart geven ze aan dat veel stemmen al vergeven lijken, maar dat de verkiezingsstrijd nog zeker niet beslist is.

Het blijft de vraag wat die stemverklaringen waard zijn op het moment dat de afgevaardigden in het afgeschermde stemhokje staan. Tijdens de vorige verkiezing kreeg Sepp Blatters tegenkandidaat prins Ali uiteindelijk veel minder stemmen (73 tegenover 133 voor Blatter) dan eerder persoonlijk aan hem toegezegd waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl