De app MyShake, die in de toekomst moet waarschuwen voor aardbevingen
NOS Nieuws

App moet aardbevingen herkennen en alert uitsturen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Onderzoekers willen smartphones gaan gebruiken om aardbevingen sneller te herkennen en uiteindelijk waarschuwingen uit te sturen. De Universiteit van Berkeley, in Californië, heeft een app ontwikkeld die dit moet gaan doen. MyShake, zoals de applicatie heet, kan nu door Android-gebruikers worden getest.

Het idee van de universiteit is dat de gebruikers die de apps installeren onderdeel worden van een netwerk dat data verzamelt op het moment dat er schokken te voelen zijn. In een later stadium moet de app ook een waarschuwing gaan afgeven.

"Een paar seconden is al genoeg om alles te laten vallen, dekking te zoeken en te wachten totdat de beving voorbij is", zegt professor Richard Allen van het Seismologisch Laboratorium van de universiteit tegen de BBC. "Uit onderzoek is gebleken dat als iedereen op tijd dekking zoekt onder een tafel we het aantal gewonden met 50 procent kunnen verminderen."

De app maakt gebruik van de accelerometer, een onderdeel van de smartphone dat bewegingen meet. Dit zorgt er onder meer voor dat bijvoorbeeld het beeldscherm meebeweegt als je je smartphone draait om een film goed te bekijken. Maar het kan dus ook worden gebruikt om trillingen te meten.

Vervolgens worden deze trillingen door een algoritme gehaald, die alledaagse bewegingen moet filteren. Volgens de onderzoekers kan de app een aardbeving op een afstand van 10 kilometer van het epicentrum meten. Bij simulaties herkende de app in 93 procent van de gevallen de aardbeving goed.

"Op dit moment kunnen we alleen achteraf constateren dat er sprake was van een aardbeving", zegt geoloog Bern Andeweg van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Met deze app wordt het mogelijk om mensen een paar seconden voordat de beving bij hen voelbaar is in te lichten. Het is de vraag of dat genoeg is om in veiligheid te komen, maar elk leven dat je hiermee redt, is er één meer."

iPhone-app volgt

De app loopt mee in de achtergrond. Het is wel de vraag in hoeverre de applicatie, zeker in de testfase, veel vereist van de batterij. Volgens de onderzoekers wordt dit tot een minimum beperkt. Een versie voor iPhones wordt binnenkort verwacht.

De app is ontwikkeld in samenwerking met telecomprovider Deutsche Telekom. Tijdens het Mobile World Congress, een grote technologiebeurs in Barcelona die later deze maand plaatsvindt, wordt de app gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl